sobota 22. září 2012

LKMT - Dny NATO 2012

Do Ostravy na Dny NATO jsem se těšil téměř celý rok, a rozhodně jsem nebyl zklamán. Už jen pohled na seznam očekávané techniky dával jasně najevo, že půjde o hlavní leteckou show v ČR. I když sobotní počasí nebylo úplně dokonalé, nelze si na celkový průběh nijak stěžovat.

Ze statické ukázky mě nejvíce zaujaly americké F-15C, rakouský vrtulník Alouette III, estonská An-2, nebo  rumunský a litevský C-27J Spartan. Dokonce se mi podařilo díky ochotě slovinských pilotů vyfotit kokpit cvičného PC-9M Hudournik.

Tento rok byly dynamické ukázky více než bohaté. Začalo to rakouským Eurofighterem, který ovšem začal létat ještě ve chvíli, kdy jsme fotili statiku. Pak akrobatický let předvedl C-27J Spartan Aeronautica Militare, načež následovala velmi očekávaná ukázka tankování ve vzduchu českého Gripena francouzským tankerem C-135FR. Létaly i cvičné turbovrtulové stroje PC-9M Hudournik a Embraer Tucano, Švýcaři předvedli akrobacii s vrtulníkem Super Puma. Pak dvě sólová vystoupení nejdříve F-16 Solo Türk, a Eurofighteru z Itálie. Pak se létalo ve dvojicích - dva slovenské Migy-29 předvedly zajímavý dogfight, dvě polské Su-22 létaly v těsné blízkosti, a zakončilo to vystoupení dvou francouzských Mirage 2000N - Ramex Delta. Pak provedla několik průletů a touch-and-go B-52, následované velmi povedeným skupinovým letem legendárních Red Arrows, a jako třešnička na dortu historický B-25 Red Bull s nezapomenutelným zvukem motorů. Pak už jen obligátní F-16 Demo Team a Hawk Display Team.

No, bylo toho hodně, a bylo to moc pěkné. Co víc k tomu říct - lepší je podívat se na fotky:

Žádné komentáře:

Okomentovat